Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Croque monsieur (Marton levente tollából)

2008.09.14

Ennek a melegszendvicsnek az eredete ismeretlen, noha erősen tartja magát az a szóbeszéd, hogy az 1900-as évek elején terjedő központi fűtésnek van némi köze hozzá, lévén, hogy egy munkás rátette sonkás-sajtos szendvicsét a radiátorra, s mikor az felforrósodott, a sajt megolvadt. Ez mindenesetre csak a kezdetek kezdete lehetett, mert azóta bonnyolultabbá vált a z eljárás, de semmiképpen sem követhetetlenül nehézzé.

A pirított, sonkás-krémes, azaz ropogós, mégis bársonyos szendvics méltán népszerű, és tényleg csupán negyedóra kell 3-4 adag elkészítéséhez. 

A munka a szósz elkészítésével indul, lényegében besamelmártást készítünk. Két evőkanál vajat közepes lángon felolvasztunk, ráhintünk egy csapott evőkanál lisztet, alaposan elkeverjük a vajjal, s mielőtt barnulni kezdene, 2-3 részletben hozzáöntünk egy deci meleg tejet.

Minden részlet után alapos keverés következik, nehogy csomós maradjon a mártás. Párizson alighanem forradalmi hangulat lenne úrrá, ha lisztcsomókat találnának a polgárok a croque monsieur-ben....

Egy teáskanál csipős dijoni mustárral zárjuk le a mártás főzését, majd a tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk meg, s ha már nem tűzforró, akkor hozzákeverhetünk egy tojássárgáját is. Helyette három evőkanál nagyon sűrűre főzött csirkealaplé is megteszi, de úgy vélem, ilyesmi ritkábban akad kézközelben, mint tojássárgája. Négy személyre vegyünk elő nyolc szelet kenyeret - lehetőleg ne az átlátszóan vékony fajtából -, a mártást osszuk szét négy kenyéren, helyezzünk rá pár szelet sonkát, majd hitsük meg reszelt (gruyére) sajttal és borítsuk be a maradék négy kenyérszelettel. Egy kicsit nyomjuk össze, de azért ne annyira, hogy képen lőjük magunkat a kiförccsennő mártással....

Újabb két evőkanál vajon 2-3 perc alatt pirítsuk aranybarnára és ropogósra a szendvicsek mindkét oldalát - a croque a ropogósságra utal -, s azonnal tálalhatjuk is: félbevágva, hogy lássuk, amint a sonka fodrain keresztül kibuggyan az olvadt sajt és a mártás.

S mint megtudtam, az élvezet fokozható, amennyiben egy szép tükörtojást ültetünk a szendvics tetejére. Ezt croque madamenak hívják, s nevét állítólag egy ökörszemforma női kalapról kapta.

Bizarr kor lehetett, mert látatlanban is meggyőződésem, hogy a  szendvicsen jobban mutat a tükörtojás, mint a dámák fején.