Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Küküllői kolbászleves (nagyon finom és gyorsan kész)

2008.02.02

Hozzávalók:

1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 30 dkg paraszt- vagy házikolbász (lehet füstölt is), 1 csapott evőkanál édesnemes pirospaprika, 25-25 dkg fagyasztott zöldborsó és zöldbab, 2 gerezd zúzott fokhagyma, fél mokkáskanál őrölt köménymag, 1 kiskanál csresznyepaprika-krém, 1 babérlevél, 1 kiskanál , 1-1 dl tejföl és tejszín, 1 kiskanál liszt, fél citrom leve, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy féleannyi szárított tárkonylevél.

Elkészítése:

A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, lábasban az olajon kis lángon 5 perc alatt megfonnyasztjuk. A kolbászt - miután bőrét lehúztuk - karikákra szeljük. Igyekezzünk olyan fajtát választani, amelyik szépen vágható, nem esik szét, így biztosan nem is fő szét. A hagymára dobjuk. Közepes lángon 1-2 percig pirítjuk. A pirított kolbászt a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, a zöldborsót és a zöldbabot hozzáadjuk. Nagy lángra állítjuk, 1 liter vizet öntünk rá. A zúzott fokhagymával, a köménnyel, a paprikakrémmel és a babérral fűszerezzük, megsózzuk. 10 percig főzzük, ezalatt a borsó és a bab is megpuhul. Közben a tejfölt a tejszínnel, a liszttel, a citromlével és a mustárral simára keverjük. A levesből fél merőkanálnyit a tejfölös keverékben teszünk, elkeverjük, majd a fövő levesbe öntjük. 2-3 percig kis lángon főzzük, ezalatt leve kissé besűrűsödik. Ha kell, utánaízesítjük, végül a tárkonnyal fűszerezzük.