Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Libamáj (Marton Levente)

2008.09.21

Magyaros módon:

 Óvatosan elő kell készíteni a libamájat: hajtogassuk szét, és a nagyitól kölcsönkért kötőtűvel vagy fogvájóval húzogassuk ki a vastagabb vérereket, hajtsuk vissza eredeti formájába, majd lemosás után egy-két órára áztassuk tejbe. Fedeles jénai edényben lehetőleg, mert attól semmiféle mellékíz nem kapható el, ettől a libamáj még fehérebb és kívánatosabb lesz, mint a harmatbőrű várkisasszony a lovagi torna daliás bajvivői előtt.

Először is ki kell olvasztani kétszer annyi bőrös libahájat, mint amennyi a máj súlya. A tejnek itt is lesz szerepe: amikor a hájkockák már szépen pirulnak önnön zsírjukban, akkor két-három evőkanál tejet adjunk hozzá, de vigyázzunk, mert hajlamos a fröcskölésre. Ettől kissé krémes lesz a libazsír.

Vegyünk elő egy kis fedeles, hőálló jénai vagy kerámai edényt, amely nem sokkal nagyobb a májnál. Tegyünk az aljára egy felkarikázott hagymát, egy kettévágott gerezd fokhagymát és egy ugyancsak felkarikázott zöldpaprikát. Erre kerül a tejből kivett, enyhén sózott, borsozott libamáj, amelyet leöntünk a kissé kihűlt, átszűrt libazsírral, aztán lefedjük az edényt és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. 45 perc alatt készen van, csak hagyni kell kihűlni, és igyekezzünk tartózkodni tőle 1-2 napig. Ezalatt remekül összeérnek az ízek, s tálaláskor csak kissé fel kell melegíteni, a libamájat kiemelni, felszeletelni, a zsírt pedig mellé tálalni, és átmenetileg elfeledkezni a koleszterinszintről.