Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ludaskása (Marton Levente)

2008.02.29

Elkészítése:  Feldaraboljuk a liba purhüvelyét - két egyben hagyott comb, négybe vágott mell, szárny, nyak, két darabra vágott hát, illetve a zúza, a szív és a máj -, felaprítunk két fej vöröshagymát, kevés olajon a hússal együtt, magas lángon alaposan átsütjük. Akkor jó, amikor a húsdarabok bőre kezd vörösödni - barnulni, 8-10 perc múlva. Ha ez megtörtént, akkor a só-bors mellett a tálba szórunk 3-4, kis kockákra vágott répát, petrezselyemgyökeret, egy kis zellergumót, szintén felkockázva, meghintjük majoránnával és zellerzöldjével, öntünk alá egy kis vizet, és egy-másfél órára magára hagyjuk, a fedő alatt. Most már kis lángon főzzük, természetesen. A vizet időnként pótoljuk, sok ne legyen rajta, mert nem levest főzünk. Ha víz éppen nincs kéznél, a fehérbor is jó bele, emiatt ne aggódjunk. Ha letelt az idő, 250 g rizst futtassunk meg egy kevés olajon, aztán adjuk a zöldséges libához, öntsünk rá fél liter szárnyashúslevest, főzzük még 15 percig, aztán vegyük le a lábast a tőzről, és lefedve adjunk még neki 10 percet. Addigra a risz is megpuhul, magába szívta a libaragu ízeit és készen áll a fogyasztásra.