Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Palacsintás világ

2008.05.27

PALACSINTÁS VILÁG

 

 

Kevés olyan ételféleség van, amelyik ilyen elterjedt lenne a világon, mint a palacsinta. Tulajdonképpen már ősidők óta ismerjük, hiszen a régi korok kenyérhelyettesítő lepényei nagyon hasonlítottak napjaink palacsintájához. Sütik kisebb-nagyobb átmérőjű kör alakban, de van, ahol téglalap formában ismerik. Sütik cukorral ízesített édes tésztából, de keverik gyengén sósan is. Egy biztos: mindenhol kedvelt csemege.

 

 

Palacsinta (egyszerű alaptészta)

HOZZÁVALÓK 2-8 személyre:

  • 25 dkg liszt,
  • 3 tojás,
  • 3 dl tej,
  • 1 ek. porcukor,
  • olaj vagy zsír,
  • szódavíz,

ELKÉSZÍTÉSE:

A felütött tojásokat keverd el a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel.  Ha szükséges adj hozzá annyi szódavizet, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapj. A masszát pihentesd legalább fél órát, majd serpenyőben süsd pirosra a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.). A sós palacsintatészta ugyanígy készül, csak a cukor kimarad belőle, és esetleg, egy picivel több sót kap.

Ha nem teflonos edényt használsz, akkor az édes palacsintánál is célszerű elhagyni a cukrot, ugyanis attól a tészta hajlamosabb lesz a letapadásra, odaégésre.

Könnyebb tésztát kapsz, ha a jelzett tej fele helyett eleve szódavizet használsz.

Palacsinta (habos alaptészta)

HOZZÁVALÓK 4 személyre:

  • 25 dkg finomliszt,
  • 3 tojás,
  • 5 dl tej,
  • 1 ek. olaj,
  • 1 ek. porcukor,

ELKÉSZÍTÉSE:

A tojássárgákat keverd el a cukorral, sóval, tejjel, olajjal és a liszttel. A csomómentesre kidolgozott masszát pihentesd legalább fél órát. A fehérjéből verj habot és keverd ezt is a tésztához. Ebből az alapanyagból a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat süss. (A jelzett mennyiség 6-10 palacsintához elég.)

 

A sós palacsintatészta is így készül, ilyenkor csak a cukor marad ki.

Palacsinta (kelt alaptészta)

HOZZÁVALÓK 4 személyre:

  • 25 dkg finomliszt,
  • 6 tojás,
  • 5 dl tej,
  • 12 dkg kristálycukor,
  • 1 dkg élesztő,

ELKÉSZÍTÉSE:

A lisztből, a tojások sárgájából, a tejből és a cukorból keverj kelt tésztát. A fehérjéből, verj habot, keverd ezt is lazán a tésztához, majd hagyd megkelni. Ha a tészta kész, a hagyományos módon süss belőle palacsintákat.

 


Afrikai palacsinta                                                   Észak-Afrika

HOZZÁVALÓK:

  • kókuszreszelék
  • kakaó
  • reszelt narancshéj
  • kristálycukor
  • édes tésztából sütött palacsinta
  • vaníliamártás

ELKÉSZÍTÉSE:

A kókuszreszeléket kakaóval, reszelt narancshéjjal, kristálycukorral elkeverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, henger alakúra formázzuk. Vaníliamártással tálaljuk.

Alpesi palacsinta                                                     Svájc

HOZZÁVALÓK:

  • tehéntúró
  • kevés liszt
  • porcukor
  • személyenként 1 tojás
  • személyenként 1/2 dl tej
  • vaj
  • sárgabarack lekvár
  • vaníliás porcukor

ELKÉSZÍTÉSE:

Az áttört tehéntúrót kevés liszttel, porcukorral és személyenként 1 tojással jól eldolgozzuk. Személyenként 1/2 dl tejjel simára keverjük. Vajazott palacsintasütőben megsütjük, sárgabarack lekvárral megkenjük. Félbehajtva, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Amerikai palacsinta                                                        USA

HOZZÁVALÓK:

  • juhtúró
  • morzsolt kukorica
  • metélőhagyma
  • 1 evőkanál tejföl
  • sós palacsintatésztából sütött palacsinta
  • vaj
  • paradicsomsaláta

ELKÉSZÍTÉSE:

A juhtúrót áttörjük és eldolgozzuk a levétől lecsurgatott, morzsolt kukoricával, finomra vágott metélőhagymával, sóval, 1 evőkanál tejföllel. A sós palacsintatésztából sütött palacsintákat a túrókrémmel megtöltjük, és vánkos formájúra hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálban, tejföllel áthúzva kb. 15 percig, forró sütőben sütjük.

Paradicsomsalátát adunk mellé.

Bajor palacsinta                                                                Németország

HOZZÁVALÓK:

  • sűrű burgonyapüré
  • sós tésztából készült palacsinta
  • vaj
  • petrezselyem
  • 1 tojássárgája
  • tejföl
  • fejes saláta

ELKÉSZÍTÉSE:

A szokásosnál egy kicsit sűrűbb burgonyapürét készítünk, és a sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük vele. Henger alakúra formázzuk.

Kivajazott tűzálló tálba fektetjük a palacsinta-tekercseket, finomra vágott petrezselyemmel és 1 tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

Fejes salátával tálaljuk.

Bécsi palacsinta                                                                 Ausztria

HOZZÁVALÓK:

  • darált dió
  • porcukor
  • tejszín
  • rum
  • ananász
  • édes tésztából sütött palacsinta
  • forró csokoládémártás
  • tejszínhab

ELKÉSZÍTÉSE:

A darált diót porcukorral, tejszínnel, rummal, kis kockákra vágott ananásszal elkeverjük, és lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk. Forró csokoládémártással áthúzzuk, tejszínhabbal díszítve, azonnal tálaljuk.

Diplomata palacsinta                                             Belgium

HOZZÁVALÓK:

  • kenyérszeletek
  • zsír
  • palacsinta
  • mustár
  • tükörtojás
  • pirospaprika
  • snidling
  • reszelt hagyma
  • tejföl

ELKÉSZÍTÉSE:

A kenyérszeleteket zsírban kisütjük, és 1-1 palacsintával beterítjük. Egész vékonyan mustárral megkenjük, és 1-1 tükörtojást helyezünk rá. Sózzuk, pirospaprikával, finomra vágott snidlinggel meghintve, forrón tálaljuk. Tálaláskor reszelt hagymával ízesített tejföllel meglocsoljuk.

Esterházy palacsinta                                            Magyarország

HOZZÁVALÓK:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 5 tojás
  • csipetnyi só
  • 5 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • vegyes befőt
  • tojáslikőr
  • vaníliás cukor

ELKÉSZÍTÉSE:

Öt dkg vajat habosra keverünk 5 dkg porcukorral, 5 tojássárgájával és csipetnyi sóval.

Óvatosan hozzáadunk 5 dkg lisztet, 2 dl tejet és a tojások felvert habját. A masszából teflonserpenyőben, kevés vajon palacsintákat sütünk, de csak az egyik oldalukat sütjük meg, nem fordítjuk meg. Tálaláskor a tányérra csúsztatjuk, megrakjuk kis kockákra vágott vegyes befőttel, tojáslikőrrel meglocsoljuk és félbehajtjuk. Vaníliás cukorral meghintve adjuk asztalra.

Felvidéki palacsinta                                                        Szlovákia

HOZZÁVALÓK:

  • juhtúró
  • vöröshagyma
  • törött bors
  • tejföl
  • sós tésztából sütött palacsinta
  • vaj
  • kapor
  • tejföl
  • fejes saláta

ELKÉSZÍTÉSE:

A juhtúrót áttörjük, finomra vágott vöröshagymával, sóval, törött borssal, tejföllel krémszerűvé keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük és felgöngyöljük. Kivajazott tálba fektetjük a palacsintákat, finomra vágott kaporral ízesített tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.

Fejes salátával tálaljuk.

Gundel palacsinta                                                    Magyarország

HOZZÁVALÓK:

  • darált dió
  • porcukor
  • kevés tej
  • mazsola
  • reszelt citromhéj
  • édes palacsintatésztából készült palacsinta
  • rum
  • csokoládémártás

ELKÉSZÍTÉSE:

A darált diót porcukorral, kevés tejjel, mazsolával, reszelt citromhéjjal elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes palacsintatésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk. A palacsintákat rumos csokoládémártással áthúzzuk és forrón tálaljuk.

Heléna palacsinta                                                    Görögország

HOZZÁVALÓK:

  • körteszeletek
  • cukor
  • szegfűszeg
  • citromhéj
  • édes tésztából sütött palacsinta
  • darált dió
  • vaníliás porcukor
  • vaníliamártás

ELKÉSZÍTÉSE:

A hámozott körteszeleteket cukros, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített vízben puhára főzzük, összetörjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat darált dióval megszórjuk, a körtekrémmel megkenjük, négyszögletűre hajtogatjuk. Vaníliás porcukorral meghintve, vaníliamártással tálaljuk.

Holland palacsinta                                                  Hollandia

HOZZÁVALÓK:

  • túró
  • vaníliás porcukor
  • mazsola
  • reszelt citromhéj
  • pár csepp citrom
  • vaj
  • tojássárgája
  • tejföl
  • porcukor

ELKÉSZÍTÉSE:

A túrót áttörjük, vaníliás porcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal, pár csepp citrommal habosra keverjük. A palacsintákat a krémmel megtöltjük, felgöngyöljük, és gyengén kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Annyi tojássárgájával elkevert tejföllel húzzuk át, hogy az ellepje. Porcukorral meghintjük és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk.

Hortobágyi palacsinta                                          Magyarország

HOZZÁVALÓK:

  • sertéspörkölt
  • tejfölös habarás
  • sós tésztából készült palacsinta
  • tejföl
  • petrezselyem

ELKÉSZÍTÉSE:

A szokásos módon sertéspörköltet készítünk, majd a levétől leszűrjük, és pépesre vágjuk. A levét tejfölös habarással besűrítjük. A sós tésztából készült palacsintákat a húspéppel megtöltjük, táskaformára hajtogatjuk, és saját, forró mártásával leöntve, tejföllel díszítve, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Karib palacsinta                                                                Jamaika

HOZZÁVALÓK:

  • banán
  • pár csepp citrom
  • darált dió
  • kevés porcukor
  • édes tésztából készült palacsinta
  • vaníliamártás

ELKÉSZÍTÉSE:

A banánokat pépesre vágjuk, pár csepp citrommal meglocsoljuk, darált dióval, kevés porcukorral ízesítjük. Az édes tésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük. Porcukorral meghintve, vaníliamártással tálaljuk.

Kaviáros palacsinta                                                Oroszország

HOZZÁVALÓK:

  • sós tésztából sütött palacsinta
  •