Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Rakott krumpli

2008.01.06

 A rakott krumpli nem holmi száraz búbánattal bevont, kavicskönnyedségű eledel, hanem egészségtelenül finom, szégyentelenül szaftos, gazdag textúrájú étek, amely olyan csáberővel, hat a gyanútlan fogyasztóra, mint polinéz táncoslány a nyugdíjas bérszámfejtőre.

 

 

 

 

Egy ilyen fogáshoz kell legalább  másfél kiló, nem lisztesre főzött krumpli, amit meghámozunk, óvatosan felkarikázunk és készenlétbe helyezünk. Amíg a krumpli fő, felkarikázunk 10-15 főtt tojást, két szál gyulai kolbászt, felkockázunk egy vastag szelet kolozsvári szalonnát vagy bacont, esetleg néhány savanyú vagy kovászos uborkát. Egy félliternyi tejfölt összekeverünk 200 g reszelt Pannónia és Karaván sajttal, egy maroknyi reszelt Pannóniát félretéve. Mikor minden megvan, csak arra kell koncentrálnunk, hogy művészien  megkomponált rendetlenségben egymásra halmozzuk a hozzávalókat, közben meg-meglocsolva a tejfölös-sajtos keverékkel. Ez utóbbit a só és a bors mellett ízesíthetjük csemege paprikakrémmel is.

A rakottas tetejére szórjuk a megmaradt sajtot, szépen ráolvad. Füstölt sajtot ne tegyünk rá, mert nem olvad rá, hanem kemény és ízetlen burok lesz belőle. Rendkívül ízletes és teljesen trenden kívüli étel, bátran fogyasszuk és bátran tagadjuk le utána.

(Marton Levente)