Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sherrys csirkemáj tojáságyon (Marton Levente)

2008.02.16

A megtisztított nagyobb darabokra vágott 40 dekányi májat 3-4 perc alatt pirítsuk meg nagy lángon, egy evőkanál vajon. Borsozzuk meg és vegyük ki a forró serpenyőből, helyére pedig szórjunk két nagyon vékonyra felszeletelt vöröshagymát. Tíz perc után öntsünk a közepes lángon karamellizálódó hagymára 2-3 evőkanál édes sherryt (vagy aszút vagy szamorodnit), és dobjuk vissza a csirkemájakat, hogy magukba szívják a sherry illatát. A csirkemáj kitűnően illik az édes ízekhez, így akár pár szem mazsolát is adagolhatunk hozzá. Nyolc tojást verjünk fel, és egy másik serpenyőben lassú tűzön omlettszerűen kezdjük sütni, azaz ne kevergessük! Amikor az alja megszilárdult, akkor terítsük szét a tetején a hagymás-májas keveréket, és válasszunk három lehetséges befejezést.

Vagy tegyük a serpenyőt 180 fokra felmelegített sütőbe 5-6 percre, hogy a teteje is megsüljön,

vagy csúsztassuk ki a tojáslepényt egy tányérra, borítsunk rá egy mási tányért, fordísuk meg és tegyük vissza a serpenyőbe.

Vagy ne csináljunk semmit, csak lassú tűzön rázogatva süssük készre, nem baj, ha rezgős marad a teteje. Tortaszerűen szelhető, és hidegen szendvicsbetétnek is jó. Mellesleg az olasz fritatta.