Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Stefánia vagdalt

2008.02.09

Stefánia hercegnőről számos ételt neveztek el, - rizottót, felfújtat, tortát - amelyeknek az a közös nevezőjük, hogy valamilyen formában mindben van főtt tojás. A legismertebb ezek közül a vagdalt meg a torta, de utóbbinak otthon ritkán gyürkőzünk neki, a fasírtrúd viszont gyakori vendég. Ez nem is meglepő, mivel könnyű elkészíteni, a főtt tojás remekül illek a fűszeres fasírthoz, ráadásul legalább annyira mutatós, mint a királykisasszony volt kisasszony korában.

Elkészítése: egy tisztességes adaghoz kell nekünk legalább 8 keményre főtt tojás, (ha nem akarjuk, hogy a sárgája mellet zöld csík legyen, akkor hajszálpontosan 8 percig főzzük, és rögtön hűtsük le). Egy nagy hagymát és egy gerezd fokhagymát kevés olajon futtassunk meg, majd adjunk hozzá kb. egy kiló darált húst. Legjobb a marha, de nagyon finom lesz a vagdalt, ha beledarálunk egy füstölt, kicsontozott pulykacombot is! Adjunk hozzá két tejbe áztatott és kinyomkodott brióst - az édeskés íz szépen kiegyensúlyozza a füstöltet -, sót, borsot, pirospaprikát, petrezselymet (vagy kaprot) és egy evőkanálnyi csipős mustárt. 2-3 nyers tojással keverjük össze, aztán a fele mehet egy püspökkenyér formába, rá a főtt tojások - vágjuk le a tojások két végét, így mindegyik szeletben lesz sárgája is... - a maradék massza a tetejére, és 180 fokos sütőben 1 óra 20 perc alatt süssük készre. Az utolsó negyedóra előtt a tetejét bekenhetjük tejföllel elkevert sűrített tejjel, szép máz lesz belőle. Végül pedig emeljük (sörös)  poharunkat Stefániára. Megérdemli.

(Marton Levente)