Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vargabéles

2008.02.09

 

 

Hozzávalók

15 dkg finommetélt, , 4 tojás, 6 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 1 kg tehéntúró (de elég fél kg is) 10 dkg mazsola, 1 evőkanál búzadara, 1 nagyobb citrom vagy narancs héja, 1 csomag réteslap, - a sütéshez: 3-4 evőkanál olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa - a tetejére: porcukor

Elkészítése:

A  finommetéltet enyhén sós vízben kifőzzük. leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük. A tojások sárgáját 4 evőkanál cukorral meg a vaníliás cukorral elkeverjük, majd a tejfölt, az áttört túrót, a mazsolát meg a búzadarát hozzáadjuk. Reszelt citromhéjjal fűszerezzük, a jól lecsöpögtetett tésztát belekerverjük, végül a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk. (Aki szereti, apróra vágott bármilyen gyümölcsöt is tehet bele.) Egy 20x30 centis tűzálló tálat vagy kisebb tepsit kiolajozunk, morzsával behintjük, majd a réteslapok felét belesimítjük úgy, hogy közüket egy kevés olajjal meglocsoljuk és morzsával megszórjuk. A tölteléket egyenletesen ráhalmozzuk. A maradék réteslapokkal befedjük, miután rétegenként megolajoztuk, morzsával meghintettük. Sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal kb. 50 percig sütjük. Mielőtt fölszeletelnénk, 20 percig pihentetjük, végül a tetejére porcukrot szitálunk.